Agenda 2024 [volgt]
Woensdag 1 maart 18:30-21:45 uur in Sittard

Avondsymposium
Sextalk in de klas

Door Fontys Pedagogiek 

Een gezonde seksuele ontwikkeling is belangrijk voor de vorming van de eigen identiteit en een gezond zelfbeeld van kinderen/jongeren/volwassenen. Hiervoor is het noodzakelijk dat het thema seksualiteit bespreekbaar is binnen de opvoeding en binnen het onderwijs. Het doel is dat kinderen en jongeren hierdoor meer kennis  hebben over het onderwerp seksualiteit en weten op welke manier ze gezonde en bewuste keuzes maken binnen dit thema. Opvoeders en professionals in het didactische en pedagogische werkveld vervullen een expliciete rol in het bespreekbaar maken van seksualiteit. Maar hoe doe je dit en vooral…wat betekent dit voor jou als professional in het onderwijs!?

Je kunt kiezen uit 6 workshops:

1. Het Vlaggensysteem: beoordelen en bespreken van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag.
2. Omgaan met seksualiteit vanuit cultureel perspectief
3. Praten over seksualiteit in de klas (GGD)
4. Genderdiversiteit en genderproblemen op school
5. Seksuele diversiteit in de klas bespreken: het creëren van een veilig klimaat
6. Ontwerp je eigen les

18.15 – 18.30u      Inloop
18:30 – 19:00u     Plenaire opening door dr. Dilana Schaafsma
19.00 – 19.10u     Zingen over Seksualiteit
19.15 – 20.15u     Workshopronde 1
20.15 – 20.30u     Pauze
20.30 – 21.30u     Workshopronde 2
21.30 – 21.45u     Afsluiting en informatiemarkt

Datum: Woensdag 1 maart
Locatie: Trevianum Scholengemeenschap, Bradleystraat 25, Sittard
Tijd: 18:30 – 21:45 uur
Doelgroep: docenten (PO/VO/MBO/HBO) en het pedagogisch werkveld
Klik hier om je aan te melden

Dinsdag 7 maart 19:30-21:30 uur Online

De waarheid over seks:
Plezier en gendergelijkheid op planeet aarde

Door dr. Rik van Lunsen, arts-seksuoloog NVVS

In 2021 gaf Rik van Lunsen een succesvolle lezing getiteld ‘Seksuele voorlichting: Van rampenbestrijding naar bevorderen van  seksueel plezier’ waarin hij vooral in ging op hoe seksuele opvoeding en ontwikkeling zou moeten zijn. Nu is hij weer terug en neemt ons mee in de mythes over genderverschillen in het vermogen om plezier aan seks te beleven. Mannen komen helemaal niet van Mars en vrouwen al helemaal niet van Venus.

Deze lezing is in het kader van het gelijknamige boek, geschreven met dr. Ellen Laan, dat in april 2023 verschijnt.

Alle opbrengsten gaan naar stichting Maand van de Leuke Seks. Je draagt zo bij aan het voortbestaan van het platform. Van de opbrengsten bekostigen we o.a. de website, zakelijke rekening en promotiematerialen. Onze vrijwilligers krijgen geen vergoeding voor hun werk.

Datum: dinsdag 7 maart

Locatie: Online

Tijd: 19.30-21.30 uur

Doelgroep: iedereen

Kosten: 10 euro (5 euro voor studenten)

Aanmelden via https://www.ticketkantoor.nl/shop/rikvanlunsen


Woensdag 8 maart 09:30-11:30 uur in Haren

Workshop Gebaren Relaties Intimiteit Seksualiteit

Door Kentalis

Wil jij leren hoe je het gesprek over relaties intimiteit seksualiteit met gebaren kunt voeren of ondersteunen? Neem dan deel aan deze workshop bij Kentalis op 8 maart in Haren. Je leert niet alleen de gebaren maar ook het in gesprek gaan ermee aan de hand van leuke werkvormen. Bea Bouwmeester is de docent, terzijde gestaan door Ditta Jansma. Laat die handjes maar wapperen en je gezicht mag boekdelen spreken!Datum: 8 maart
Locatie: Rijksstraatweg 63 9752 AC Haren (Gr)
Tijd: 09:30-11:30 uur
Doelgroep: iedereen die het gesprek over RIS wil ondersteunen met gebaren
Aantal deelnemers: max. 16
Kosten: gratis
Aanmelden via: Di.deBoer@kentalis.nl


Dinsdag 14 maart 15:00-17:00 uur in Amsterdam

Workshop Gebaren Relaties Intimiteit Seksualiteit

Door Kentalis

Wil jij leren hoe je het gesprek over relaties intimiteit seksualiteit met gebaren kunt voeren of ondersteunen? Neem dan deel aan deze workshop bij Kentalis op 14 maart in Amsterdam. Je leert niet alleen de gebaren maar ook het in gesprek gaan ermee aan de hand van leuke werkvormen. Jens Ramdor is de docent, terzijde gestaan door Chris Opheij. Laat die handjes maar wapperen en je gezicht mag boekdelen spreken!


Datum: 14 maart
Locatie: Hoogheemraadweg 2 1069 VM Amsterdam
Tijd: 15:00-17:00 uur
Doelgroep: iedereen die het gesprek over RIS wil ondersteunen met gebaren
Aantal deelnemers: max. 16
Kosten: gratis
Aanmelden via: c.ophey@kentalis.nl


Dinsdag 14 maart 19:30-21:00 uur in Den Bosch

Hoe praat je met je kind over relaties en seksualiteit? Een workshop voor en door mannen.

Na een korte introductie over de rol van mannen in de seksuele opvoeding door een vrouw (associate lector dr. Dilana Schaafsma) worden de deuren voor vrouwen gesloten en gaan we met alleen mannen in gesprek. Hoe maken wij (of juist niet) intimiteit en seksualiteit bespreekbaar met kinderen en jongeren. Dit doen we aan de hand van een aantal spel en werkvormen. Uiteindelijk zal ook één van de deelnemers naar huis gaan met de titel mannelijke sekspert 2023.

Datum: 14 maart
Locatie: Fontys Pedagogiek, Frans Franssenstraat 15, ‘s-Hertogenbosch
Tijd: 19.30uur tot 21.00 uur
Doelgroep:(aankomende) vaders en (aankomende) mannelijke professionele opvoeders
Kosten: Gratis
Aanmelden via: [gaat niet door ivm te weinig aanmeldingen]


Donderdag 16 maart 19:30-21:00 uur online

Plezier & genot in seks: een islamitisch perspectief

Waar denk jij aan, als je denkt aan seks en moslims? Seksuele onthouding? De valse start van pubers als zij niet mogen oefenen voor het huwelijk? Het idee dat plezier en genot vooral voorbehouden is aan de man? Of juist de bedekte vrouw die je niet terug herkent in de slaapkamer? Tante Aïsha zegt: tijd om te ontdekken hoe we seks benaderen vanuit de islam en wat dit betekent voor moslims!


Belangrijk, want professionals en sleutelfiguren die dagelijks werken met verschillende cliënten, jongeren en ouders merken: maatwerk, met oog voor diversiteit, wordt steeds meer gevraagd en verwacht. Het maakt dat er niet langer één werkende oplossing toepasbaar is voor vraagstukken. Dat vraagt iets van jou als professional (in de maak) in je dagelijks werk! Kennis over seks vanuit islamitische invalshoek is nodig om dat maatwerk te realiseren.


Daarom nemen wij jou – in een interactieve webinar – mee in de islamitische kijk op seks en intimiteit & welke plek plezier en genot in seks hebben. Wij dagen jou uit om je eigen denkbeelden en omgang met seksualiteits- en intimiteitsvraagstukken van moslims onder de loep te nemen.


Tante Aïsha is het eerste platform in Nederland gericht op seksualiteit en intimiteit vanuit islamitisch perspectief. Wij staan voor een gezonde en positieve relatie met seksualiteit, seks en intimiteit voor elke moslim: vrouw, man, jong en oud. Kijk voor meer informatie over wie wij zijn en wat wij doen op ons instagramkanaal www.instagram.com/tante.aisha of op onze website www.tanteaisha.nl (in ontwikkeling).


Datum: 16 maart
Locatie: Online, via Teams. Je ontvangt de link na aanmelding.
Tijd: 19:30 – 21:00 uur
Doelgroep: Professionals die meer willen weten over intimiteit en seks vanuit islamitisch perspectief
Aantal deelnemers: Minimaal 15
Kosten: €15,95
Aanmelden via: tanteaisha.nl/webinar-plezier-en-genot-in-seks/


21, 22 en 23 maart in Zwolle, Deventer en Schalkhaar

Praatjes enzo Love tour

Praatjes enzo verzorgt in de maand van de leuke seks, in de week van de lentekriebels, bij 3 locaties een gratis Inloop voor vragen over relaties en seksualiteit. Voor kinderen, jongeren en mensen met een beperking Maar ook diens ouders/opvoeder/begeleiders zijn van harte welkom.

21 maart 16.00-17.30 uur
Praatjes enzo, Brinkgreverweg 122, Deventer

22 maart 16.00-18.00
De Huppe, Kleine Veerweg 9, Zwolle

23 maart 13.30-15.30 uur
De Parabool, Pr. Beatrixweg 8, Schalkhaar

Doelgroep: Kinderen, jongeren, mensen met een beperking en/of diens ouders/ opvoeders/begeleiders
Aantal deelnemers: onbeperkt, het kan soms wel dat je even moet wachten tot je aan de beurt bent. Maar er is genoeg materiaal aanwezig waar je dan vast naar kunt kijken.
Kosten: Geen, eventueel een vrijwillige bijdrage voor Stichting Maand van de leuke Seks
Aanmelden: is niet noodzakelijk maar mag wel via info@praatjesenzo.nl


Zondag 26 maart 16:00-18:00 uur in Amsterdam

VOOS PoesPraat Mind the Gap

Tijdens de Maand van de Leuke Seks organiseert VOOS weer een PoesPraat. De activiteiten van VOOS zijn gericht op humor, plezier, diversiteit en kwetsbaarheid. Dit keer wordt de avond gekoppeld aan de tentoonstelling ‘Mind the Gap’ bij Beautiful Distress House. De PoesPraat is een interactieve avond waar een host die ervaringsdeskundig is in het onderwerp een verhaal deelt. Daarnaast gaat het publiek op een creatieve manier zelf aan de slag met het onderwerp.

 

Beautiful Distress House presenteert de groepstentoonstelling IMiNDTHEGAP waarin mentale gezondheid in de LHBTQIA+ community centraal staat. In Nederland, beschouwd als een van de meest tolerante landen en koploper op het gebied van homorechten, bestaat namelijk een beeld van de onbezorgde happy queer. Maar klopt dat beeld wel? Middels portretten, audiovisuele werken en installaties wordt het verhaal verteld van queer migranten, gender non-conformisten en transactivisten.

 

Datum: Zondag 26 maart
Locatie: Beautiful Distress House Ms. van Riemsdijkweg 41a, 1033 RC Amsterdam
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Doelgroep: Iedereen die zich interesseert voor of identificeert met het onderwerp mentale gezondheid in de Queer gemeenschap
Aantal deelnemers: 10-40
Kosten: op donatiebasis
Aanmelden via: [gaat helaas niet door]


Maandag 27 maart 19:00-20:30 uur Online

Hoe vaak doe jij het?: Praten over seks met een LVB cliënt

Door seksuoloog Nicole van Zelst en seksuoloog i.o. Liesbeth Blommert

Wees welkom in het online thema-cafe Hoe vaak doe jij het?  Deze avond draait om het gesprek over seks met mensen met een LVB.  Nicole van Zelst (geestelijk gezondheidskundige & seksuoloog) en Liesbeth Blommert (orthopedagoog- generalist, i.o. seksuoloog NVVS),  bespreken de ‘ins and outs’ van dit onderwerp.  Samen kijken we naar het belang van het gesprek, de manier waarop je eigen kijk op seksualiteit een rol speelt en tips over het voeren van het gesprek. We sluiten af met de toepassing van deze kennis op een aantal voorbeeldsituaties. Het doel is samen een inspirerende en laagdrempelige avond te beleven met  anderen, die ook betrokken zijn (in de zorg voor) mensen met een LVB.  Tot de 27!


Datum: maandag 27 maart
Locatie: online
Tijd: 19:00 – 20:30 uur
Doelgroep: Begeleiders of verwanten van cliënten met een licht verstandelijke beperking
Kosten: 2,50 euro tbv Stichting Maand vd Leuke Seks
Aanmelden via : liesbeth.blommert@sheerenloo.nl


Dinsdag 29 maart 15:00-17:00 uur in Sint Michielsgestel

Workshop Gebaren Relaties Intimiteit Seksualiteit

Door Kentalis

Wil jij leren hoe je het gesprek over relaties intimiteit seksualiteit met gebaren kunt voeren of ondersteunen? Neem dan deel aan deze workshop bij Kentalis op 29 maart in Sint Michielsgestel. Je leert niet alleen de gebaren maar ook het in gesprek gaan ermee aan de hand van leuke werkvormen. Myrthe Bot is de docent. Laat die handjes maar wapperen en je gezicht mag boekdelen spreken!

Datum: 29 maart
Locatie: Kentalis, Hoogstraat 21, ruimte 1.05, Sint Michielsgestel
Tijd: 15:00-17:00 uur
Doelgroep: iedereen die het gesprek over RIS wil ondersteunen met gebaren
Aantal deelnemers: max. 16
Kosten: gratis 
Aanmelden via: g.prinssen@kentalis.nl